Kilden til alt liv.. Det uendelige universet.. Begynnelsen og slutten.. De 3 stadiene av kosmisk skapelse..Universets sang..Totaliteten av lyd..
Om (eller Aum) (devanagariॐ ,tamil,ஓம்) er den helligste stavelsen i hinduismen, og symboliserer den uendelige Brahman og hele universet.
Stavelsen refereres noen ganger til som «Udgitha» eller «pranava mantra» (ur-mantraet), ikke bare fordi den anses som en primærlyd, men også fordi de fleste mantra begynner med det.
Ohm er altså den mest hellige stavelsen, symbolet eller mantraet i hinduismen. Stavelsen er ofte chanted enten uavhengig eller før en mantra; det betyr essensen av den ultimate virkeligheten, bevisstheten eller Atman. Ohm-lyden er den primordiske lyden og kalles Shabda-Brahman (Brahman som lyd).
Ohm er en del av ikonografi funnet i gamle og middelalderske manuskripter, templer, klostre og åndelige retreater i hinduisme, buddhisme og jainisme.
Symbolet har en åndelig mening i alle indiske dharmas, men betydning vektlegges forskjellige mellom de ulike skolene i og på tvers av de ulike tradisjonene.
I hinduismen er OHM en av de viktigste åndelige lydene. Det refererer til Atman (sjel, indre innen) og Brahman (ultimate virkelighet, helhet av universet, sannhet, guddommelig, øverste ånd, kosmiske prinsipper, kunnskap). Stavelsen finnes ofte i begynnelsen og slutten av kapitlene i Vedaene, Upanishadene og andre hinduistiske tekster. Det er en åndelig innvending som er gjort før og under tilbakekallingen av åndelige tekster, under puja og private bønner, i seremonier om rites av passasjer (for eksempel bryllup), og noen ganger under meditative og åndelige aktiviteter som yoga. Den brukes også i andre dharmiske religioner, som buddhisme, jainisme og sikhisme. Stavelsen blir også omtalt som onkara (कार, oṅkāra), omkara (कार, oṃkāra) og pranava (्रणव, praṇava).
Opprinnelse og mening
Stavelsen kalles praṇava. Andre brukte uttrykk er akara (bokstavelig talt alfabetets bokstav, imperishable, immutable) eller ekarajara (et bokstav i alfabetet) og omara (bokstavelig talt, begynnelse, kvinnelig guddommelig energi). Udgitha, a finnes i Sama Veda og bhasya (kommentarer) basert på den, brukes også som stavelsens navn. Ordet har tre fonemer: «a-u-m», selv om det ofte beskrives som trisyllabisk til tross for at det er enten arkaisk eller resultatet av oversettelsen.
Stavelsen Ohm er først nevnt i Upanishads, de mystiske teksten som er knyttet til Vedanta-filosofien. Det har forskjellig vært knyttet til begreper «kosmisk lyd» eller «mystisk stavelse» eller «bekreftelse til noe guddommelig», eller som symbolikk for abstrakte åndelige konsepter i Upanishads. I Aranyaka og Brahmana-lagene av vediske tekster er stavelsen så utbredt og knyttet til kunnskap at den står for «hele Veda». De etymologiske grunnlaget for Ohm er gjentatte ganger diskutert i de eldste lagene av Vedantiske tekster (de tidlige Upanishads). Aitareya Brahmana eller Rig Veda, for eksempel, antyder at de tre fonetiske komponentene til Ohm (uttalte AUM) stemmer overens med de tre stadiene av kosmisk skapelse, og når den blir lest eller sagt, feirer den universets kreative krefter. . Brahmana-laget av vediske tekster er lik Bhur-Bhuvah-Svah, latteret symboliserer «hele Veda». De tilbyr forskjellige nyanser av betydning for Ohm, som å være «universet utenfor solen», eller det som er «mystisk og uutslettelig», eller «det uendelige språk, den uendelige kunnskapen» eller «pustenes, livets, alt som eksisterer, eller at «med hvilken er frigjort» Sama Veda, den poetiske Veda, ortografisk kart Ohm det hørlige, de musikalske sannhetene i sine mange variasjoner (Oum, Aum, Ovā Ovā Ovā Um, etc.) og deretter forsøker å trekke ut musikalske målere fra den.
Utbredelse
Om- eller Aum-symbolet finnes på gamle mynter, i regionale skript. I Sri Lanka er Anuradhapura era-mynter (datert fra 1. til 4. århundre) preget med Aum sammen med andre symboler. Nagari- eller Devanagari-representasjoner finnes epigrafisk på middelalderlige skulpturer, som dansende Shiva (ca. 10. til 12. århundre); Joseph Campbell (1949) hevdet selv at dansestilling selv kan utføres for å representere AUM som et symbol på hele «bevissthet, univers» og «budskapet om at Gud er innenfor en person og utenfor. «Om-symbolet, med epigrafiske variasjoner, finnes også i mange land i Sørøst-Asia. For eksempel kalles det Unalom eller Aum i Thailand og har vært en del av ulike flagg og offisielle emblemer som i Thong Chom Klao eller King Rama IV (1851-1868). Den kambodjanske offisielle tetningen har også innlemmet Aum-symbolet. I tradisjonelle kinesiske tegn er den skrevet som 唵 (pinyin – ǎn), og som 嗡 (pinyin – wēng) i forenklede kinesiske tegnet. Om kom til å bli brukt som en standard uttalelse i begynnelsen av mantraer, chants eller sitater tatt fra Vedaene. For eksempel, Gayatri mantra, som består av et vers fra Rigveda Samhita (RV 3.62.10). Slike resiter fortsetter å bli brukt i hinduismen, med mange store incantations og seremonielle funksjoner som begynner og slutter med Om. Maheshwarananda (2002) antyder at den kosmologiske troen på hinduismen, som den primordiale lyden som er forbundet med universets etablering fra ingenting.
Yoga Sutra
Det aphoristic vers 1.27 av Pantanjali’s Yogasutra lenker til Yogapraksis, som følger [80]स् ाचकः प्रणवः .27. Hans ord er Om.- Yoga sutra 1,27, Johnston sier dette verset understreker viktigheten av å være i meditativ praksis av yoga, hvor den symboliserer tre verdener i sjelen; de tre ganger – fortid, nåtid og fremtidig evighet, de tre guddommelige krefter – skapelse, bevaring og forandring i ett vesen; og tre essenser i en Ånd – udødelighet, allvitning og glede. Det er Johnston, et symbol på den perfeksjonerte åndelige mannen (hans vekt).
Tibetansk buddhisme (Vajrayana)
Tibetansk OHM ༀ
I tibetansk buddhisme er Ohm ofte plassert i begynnelsen av mantraer og dharanier. Sannsynligvis den mest kjente mantraen er «Om mani padme hum«, den seks syllable mantra av Bodhisattva eller medfølelse, Avalokiteśvara. Denne mantraen er spesielt knyttet til den firearmede Shadakshari-formen Avalokiteśvara. Videre er Aum ansett som hellig og hellig i esoterisk buddhisme som en frøstavelse (bee mantra). Noen lærde fortolker det første ordet av mantraet ṃ maṇipadme hūṃ å være auṃ, med en mening som ligner hinduismen – totaliteten av lyd, eksistens og bevissthet. Det er blitt beskrevet av den 14. Dalai Lama som «sammensatt av tre rene bokstaver, A, U og M. Disse symboliserer den opphøyde kropp, tale og sinn i hverdagenes uopplyste liv, Ifølge Simpkins er Ohm en del av mange mantraer i tibetansk buddhisme og er en symbolikk for «helhet, fullkommenhet og uendelig.»
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi